Brits-Kaffraria, 1853-1866 - Steyn, Hendrik P (Department of Historical Studies, 2015)
In die behandeling van Brits-Kaffraria van 1853 tot 1866 (dit wil sê vanaf Cathcart se skikkinge tot by die bekendmaking van die anneksasie van Brits-Kaffria) is die bedoeling nie gewees om 'n volledige opgawe te gee van al die besonderhede in verband daarmee nie, omdat dit die perke van 'n skripsie te ver sou oorskry. Daar is alleenlik 'n poging aangewend om 'n duidelike beeld te gee van die belangrikste geskiedkundige gebeurtenisse en ontwikkelinge in Brits-Kaffraria tydens daardie periode. Die gevolge van die anneksasie moes onaangetas gelaat word daar ruimte dit nie toegelaat het nie, en ook omdat sommige van die gevolge hulle waarskynlik lank daarna eers laat geld het en dit sou my te ver van die eientlike gekose tydperk wegvoer.