Kapitaalwinsbelastinggevolge by die vermindering of aflossing van skuld - Louw, Andries Adriaan (Stellenbosch : Stellenbosch University, 2012)
AFRIKAANSE OPSOMMING: In die praktyk is daar talle situasies waar 'n krediteur wetend of onwetend 'n verwante of nie-verwante debiteur se skuld verminder of aflos. Voor die instelling van kapitaalwinsbelasting het daar reeds talle nadelige inkomstebelastinggevolge bestaan wat uit sodanige vermindering of aflossing kan voortspruit. Die instelling van kapitaalwinsbelasting en meer spesifiek paragraaf 12(5) van die Agtste Bylae tot die Inkomstebelastingwet Nr 58 van 1962, het tot gevolg dat die vermindering of aflossing van skuld ook nadelige kapitaalwinsbelastinggevolge tot gevolg kan he. Die studie sal kortliks na die moontlike inkomstebelastinggevolge van die vermindering of aflossing van skuld verwys aangesien hierdie gevolge in sekere omstandighede die kapitaalwinsbelastinggevolge kan be'invloed. Die inkomstebelastinggevolge wat bespreek sal word is die vermindering van 'n persoon se vasgestelde verlies as gevolg van 'n vergelyk met of konsessie deur skuldeisers, verhalings wat ontstaan by die veIjaring of afstanddoening van skuld, geagte dividende onderhewig aan sekondere belasting op maatskappye, skenkings onderhewig aan skenkingsbelasting en ook byvoordele wat ingesluit word by 'n werknemer se belasbare inkomste. Die fokus van die studie verskuifvervolgens na die uitleg van paragraaf 12(5) van die Agtste Bylae tot die Inkomstebelastingwet. Die uitleg van hierdie paragraaf aan die hand van die normale reels wat geld by die uitleg van belastingwetgewing in die algemeen sal daarop wys dat die belangrikste elemente wat moet bestaan alvorens hierdie bepaling sal geld is dat daar 'n skuld moes bestaan het en dat hierdie skuld verminder of afgelos moes word. Die studie ondersoek daama die regswerking van die terme 'verminder' en 'aflos' om te bepaal watter gebeure daartoe aanleiding gee dat skuld verminder of afgelos word. Na aanleiding van hierdie gebeure wat tot gevolg kan he dat skuld verminder of afgelos word, word 'n aantal praktiese gevallestudies bespreek waardeur die toepasssingsveld van paragraaf 12(5) van die Agtste Bylae tot die Inkomstebelastingwet gei1lustreer kan word. Uit die ondersoek word daar tot die gevolgtrekking gekom dat daar 'n groot aantal situasies bestaan wat moontlik kapitaalwinsbelastinggevolge vir 'n persoon kan inhou wanneer skuld verminder of afgelos word. Die studie bespreek ook moontlike voorkomende maatreels wat die trefwydte van hierdie bepaling kan inperk.